Tekil Mesaj gösterimi
03-06-2008   #10 (permalink)
PeM.

Yeni Üye

PeM. is on a distinguished road

Standart Cevap: Ülkemizde Peyzaj sektörünün en büyük handikapı nedir?

Sadece bunlar değil tabiki diger meslek dalları yani sehir bölge planla, mimarlik ve bizimle iliskili diger meslek dallarindan insanlarin bizim mesleigimize bakış acisi önemli, örnegin : mimarlarin ve planlamacilarin bizi sadece bitki dikip bakimini yapan insanlar olarak görmeleri peyzaj mimarliğinin meslekigini sınırları dışına itmeleri ve çevre düzenleme projlerinin bu meslekler tarafından yapılması bizim en azından benim acımdan bana rahatsızlık vermektedir.Odamızın bu tür faliyetlere karşı yürüttüğü aktiviteler çok iyi fakat bunları uygulamada görmek mümkün değil. örnek verecek olursak geçtiğimiz aylarda çıkan tarihi yapıların bahçe düzenlemeri peyzaj mimarlığı tarafından yapılır ve koruma kurullarına gönderilir ilkesi uygulamada sıfır çekmektedir. proje peyzaj mimarı tarafından yapılmakta ama kurulda mimarlar, sanat tarihçileri ve şehir bölge planlama meslek disiplinlerinin gözetiminden geçmektedir.yani peyzaj planlama ve tasarımı hakkında hiç bir bilgisi olmayan insanların onayından geçmektedir. sadece bu değil kentsel dönüşüm projelerin de meydan ve kamusal alan düzenlemelerinin kentsel tasarım yükseklisans mezunu insanlar tarafından yapılması ve bu projelere çevre düzenleme yerine kentsel tasarım projeleri olarak yer verilmesi peyzaj mimarlığının önünü tamamen tıkamakta ve tasarım ilkeleri göz önünde bulundurulmadan yapılan işler çıkmaktadır tabiiki bu yapılan yanlış işlerin düzeltilmesi için gerçekleştirilen çalışmaların maliyetleri hepimizin cebinden çıkmaktadır.
Yani kısacası diğer meslek kuruluşlarının ve biz peyzaj mimarlarının mesleğimizin sınırları bilmemiz ve meslekler arası iletişime girerek birlikte çalışmamız gerekir ama bunun uzun yıllar daha böyle süreceğini zannediyorum. inşallah yanılırım ve her meslek hakettiği değeri ve saygıyı görür.

Konu PeM. tarafından (03-06-2008 Saat 14:50 ) değiştirilmiştir..
PeM. isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla