Cevap: Ruslara Domates Tepkisi
Ruslar bence ateşle oynuyorlar. Önceki krizde de benzer şeyler oldu eğer Türkiye bu ürünler için farklı ülke arayışlarına girerde o ülkelere mal göndermeyi başarabilirse ki geçmişte başardı da o zaman Türkiye'den nasıl domates alacak şaşarım. Bence Rusya sadece ileriki satınalmalarında daha yüksek fiyatla domates alabilmenin yolunu açıyor kısaca kendisine zararaı da dokunabilecek yolda. O kadar yaş sebze ve meyve ihracatı yapan firma var elbet karlılıklarını sağlamak ve devam etmek üzere çalışamlar da yapacaklardır.
Biraz akılcı olmak gerekirse organik tarıma ne kadar yönelsekte domatesteki pestisit iddilarının en büyük dezavantajı ülkemizde laboratuvar düzeyinde yeterli pestisit analizleri yaptırma işlemi henüz doğru algılanabilmiş değil çünki pestisitler kabul edilebilir düzeyde de olsa ihracat yapan firmalar bu analizleri yerli laboratuvarda önden yaptırmalılar ve ihracata öyle göndermeliler ancak ola ki bu analizleri yapsa bile bu rusyanın bir oyunuda olabilir bu durum. Bu sanırım az biraz zaman alacak ama soruyorum domates üretmenin önüne kim geçebilecek ki Rusya domates ihracatına darbe vursun.
Kısaca ben şunu diyorum domates için tek pazar rusya değil, rusya ise kendisi açısından ateşle oynuyor zira bu iş tek taraflı değil. Bırakın oynasın biz işimize bakalım çekirge bir zıplar iki zıplar...
|