Cevap: Projeler
iyi gunler efendim,
projeler hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. Serbest çalışan bir ziraat mühendisi olarak, internette, meslek odalarında vb. yerlerde projeler hazırlanmasına karşıyım. Binlerce işşizin olduğu ortamda daha da işşiz yaratalım dogru mu? Evet problemler de oluyor..Örnegin mühendisler, proje çizerler araziyi görmeden, şartlara özel projeler hazırlamıyorlar çogu ve uygulamada problem cıkıyor ama bunlar denetimle halledilebilir...
Ücretlere gelince... Hayatınızda yaptıgınız alışverişlerde oto, konut vb. verdiginiz komisyonları dusunun...Efendım lutfen 300-500 bin ytl.lik yatırımlardan alınan üsretleri cok görmeyelim... İnsaatçılara verilen proje ücretleri ve diğerler... Ziraatçılar da en az dört yıl egitim alıyorlar efendim. Fahis rakamların önüne gecilebilir. Projeler oda onayın
dan gecirilir olur. Ayrıca proje sorumlulukları da artırılır, eksikler giderilir ama sakın ola bahsedilen proje işlerine girilmesin. Hem tüm projeler ozel firmalar tarafından hazırlanıp uygulansın. Kurumlardaki tek tip projeler de kaldırılsın...
Bir de sunu söyleyeyim, bahsedilen türden projeler belki ülke bazında bir-iki istisna hariç yılda 3-5 adet gelir ziraatçılara. Ben de dahil etrafımda yatı konağı olan ziraat müh. görmedim, siz gördünüz mü? Memur arkadaşlardan serbest çalısmak isteyenler varsa buyursunlar piyasaya...
Kolay gelsin efendim, iyi günler.
|