Tekil Mesaj gösterimi
19-03-2008   #2 (permalink)
Şahper

Super Moderator

Şahper has much to be proud ofŞahper has much to be proud ofŞahper has much to be proud ofŞahper has much to be proud ofŞahper has much to be proud ofŞahper has much to be proud ofŞahper has much to be proud ofŞahper has much to be proud of

Standart Cevap: Topraksız tarımla domatesin verimlilik ömrü?

Bitkilerin mekanizmasını düşünürseniz, sürekli neslini devam ettirme çabası içerisindedir. Siz koparırsınız o aslında devamlı neslini devam ettirmek için meyve ve dolayısyle tohum üretme çabasındadır. Genelde ne kadar verim verirse versin bir dinlenme periyodu vardır ve o periyottan sonra tekrar bir nesil devam ettirme çabası vardır.

Domates ise aslında çok yıllık bir bitkidir ve soğuk, hastalık, zararlı gibi etkenlerle ülkemizde belirttiğim nedenlerle sadece0 5-6 ay gibi bir periyotta yaşar. Bu periyott sağlıklı bir şekilde ve uygun ortam devam ettirebilirdiğiniz takdirde (Sera) daha uzun olacaktır ancak yine de ekonomik verim aralığı bitkinin de varlığını etkiler zira durgun döneme giren bir bitki belli süre verim vermediği için bitki masrafları maliyeti artırabilir ve ekonomik ömrü tamamlanmış olabilir.

Yine de topraksız kültür için bahsettiğiniz ömür ve verim kavramı bu kültürün yeni yeni girdiği ülkemizde henüz esas tecrübesine varmamıştır ve bu anlamda bu soru daha ziyade bahsettiğim kriterler dışında akademik bir cevap gerektiren durumdur. Ancak sera şartlarında topraksız şartlarında 10 metre ve daha fazla boy yaparak verimine devam eden domates çeşitleri biliyorum.

Sorularınıza gelince:

Bitkinin verimlilik ömrü nedir? (1 ay,3 ay vs) Bu şık bitkinin hibrti özelliklerine göre değişir ve en az 3 aydır çok daha fazla olabileceğini düşünüyorum zira 10 m boyunda bitkiler olabildiğini düşünürseniz.

1- Topraksız ortamdaki ömrü boyunca ne kadar süre ne kadar meyve verebildiği ve bu rakamın topraklı ortamdakine göre oranı nedir? Bu da izafidir zira hibrit bitkinin (Topraksız kültürde genelde ekenomik olarak verimi yüksek ve bu iş için özel geliştirilmiş hibritler kullanılır şartları optimize ettiğiniz sürece kanımca en az 5 ay meyve alabilirsiniz. dahasıda bitkinin özelliğidir diye düşünüyorum. Yine de özel hibrit bitki kullanımı söz konusu olacağından ve topraktaki sera şartlarında olmayacağından çok daha uzun generatif sürede hasat edilebilecektir.

2- İkinci ekimi yapmak için yaşam süresini doldurmasını beklemelimiyim? belli bir aydan sonra verimi düştüğü için ikinci ekime hemenmi geçmeliyim. Buna neye dayanarak nasıl karar vermem gerekiyor. Hasadı sonlandırmadan evvel ikinci ekimi yapmış ve meyve verecek duruma getirmiş olmanız size elbette verimde bir erkencilik sağlayacaktırki üretim ortamınız boşluk sezon yaşamasın.

Konu Şahper tarafından (19-03-2008 Saat 15:07 ) değiştirilmiştir..
Şahper isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla