Cevap: Topraksız tarımla domatesin verimlilik ömrü?
Bir bitki düzenli beslendiği ve çevre koşulları yeterli olduğu zaman uzun süre yaşamına devam edebilir. ancak bu süre içinde bitkinin giderek yaşlandığı ve budama yapılmadığı zaman daha geniş bir çevreyi kapladığı görülür. geniş bir alanda, çok sayıda açan çiçeklerden elde olunan küçük meyve büyüklüğü ile verimi gittikçe düşer.yani ticari veya ekonomik yönden geçerliliği olmaz. genelde genç ve dinamik yaşantısı olan bitkiler daha kaliteli ve iyi verim verir. domatesler ister topraklı isterse topraksız yetiştiricilik uygulanarak yetiştirildiğinde, 3-5 aylık bir yetiştirme dönemi, iyi bir verim potansiyeli için yeterli görülür. burada esas olan piyasa koşullarına göre hareket etmektir. piyasa koşullarına göre işletmemizde uygulayacağımız üretim planı bitkileri ne kadar süre tutmamız gerektiğini ortaya koyacaktır. örnek olarak bazen iyi fiyat bulan bir dönem aralığına sıkıştırılmak üzere, sırık domateslerde 3-4 salkım üzerinden tepe vurması yapılarak oldukça kısa bir süre içinde (2-3 ay gibi)üretim yapılabildiği gibi,domatesten sonra başka bir ürün yetiştirilmeyecekse domatesler kendi haline bırakılarak süre 6-8 aya kadar bile çıkartılabilir (serde iklim koşulları ayarladığı zaman). bu konuda sizi aydılatamadımsa, tekrar bana soru sorabilirsiniz. selamlar
|