İZMİR (İHA)
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Bayındır'daki üreticilerin örgütlendiği Bayındır Çiçekçiler Kooperatifi ile yaptığı "sözleşmeli üretim modeli" sayesinde üreticinin yüzü gülüyor. Geçtiğimiz yıl Bayındırlı üreticilerden 1 milyon 731 bin 500 adet çiçek ve bitki satın alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yılın yazlık çiçeklerini de kooperatiften alacak. Yapılan sözleşme ile birlikte Bayındırlı üreticilere hangi tip çiçekler istendiği bildirildi. Kooperatif, istenilen miktar ve cinsteki çiçekleri üretim için üyeleri arasında paylaştırdı. Bayındırlı çiçek üretecilerinden, İzmir için kadife, alacalı kadife, sarı portakal, ipek çiçeği, koyungözü ve medine düğmesi sipariş edildi.

Çiçekler Mayıs ayında teslim alınmaya başlanacak ve rengarenk çiçekler kentin yeşil alanlarını süsleyecek. Sözleşmeli üretim modeli ile çiçekçiler üretim planlamalarını buna göre oluşturuyor. Bu sayede üreticinin en büyük sıkıntılarından biri olan stok çiçek birikmesinin önüne geçiliyor.Bayındır'daki çiçek üreticilerinin sorunlarını dinlemek üzere üreticilerle bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayındır Çiçekçiler Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan ve üreticiler tarafından karşılandı.
"Üreticinin babası Aziz Başkan" yazılı pankartın asıldığı serada önce çiçeklerin üretildiği alanları gezen Başkan Aziz Kocaoğlu, ardından da minik saksılara sardunya çiçeği dikti. Bayındır ilçesinin çiçek üretiminde Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden biri haline gelmesi için gerekli desteğin verileceğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Göreve geldiğimizden bu yana biz ithal bitki alımı yapmıyoruz. Kentimizi süsleyeceğimiz kadar bitki, bizim ilçelerimizde üretiliyor. Paranın, kaynağın dışarıya gitmesinin hiçbir yararı olmadığını düşünüyorum. İç kaynaklarımız ile çiçek ihtiyacımızı karşılıyoruz. Peyzaj düzenlemelerimizi de ona göre yapıyoruz" dedi.Üreticilerin yaşadıkları sorunları ve içine düştükleri ekonomik darboğazın nedenlerini dinleyen Başkan Aziz Kocaoğlu; talebe göre üretim, kredi alımları, eldeki çiçeklerin tanıtımı ile pazar oluşturulması konularında görüşlerini aktardı. Üreticiler de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği destekten memnun olduklarını belirterek, özellikle ücretlerini teslimat sırasında peşin alabildikleri için Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ettiler.
Sözleşmeli model ile Bayındır'ın "Türkiye'nin çiçek merkezi" haline gelmesi, çiftçinin planlama yaparak ne zaman ne kadar üreteceğini ve ne kadar satacağını bilmesi hedefleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin istediği standartta üretim yapmaya başlayan üreticinin hem ürün kalitesi hem de pazar payı ve gücü artıyor. Parasını teslimat sırasında peşin alan üretici, ekonomik sıkıntıları daha kolay aşabiliyor
yenişafak