Konu: çim ekimi
Tekil Mesaj gösterimi
14-04-2008   #1 (permalink)
ibrahim simsek

Kidemli Bahcesel Üyesi

ibrahim simsek is on a distinguished road

Standart Çim Ekimi

Bu yaziyi yazmadan az once bir müşterimin bahcesindeki ara boşluklari çim ekmek suretiyle kapattım.

1-) Çim biçme makinesiyle yuksek olan çimleri biçtim nedeni ise yeni çimler çıkana kadar yeni kesim yapamam

2-) Tırmıkla toprağın çizilmesini sağladim çim ekimi 0 yada 0,5 mm olarak ekilmelidir.

3-) Çim tohumlarını metrekareye 25 yada 30 gr gelecek şekilde toprağa serptim.

4-) Tırmağın dişleri uc kismı topraga deyecek bir sekilde karıştırıarak toprakla tohumun kaynaşmasini ve karışmasını sağladim.

5-) Üzerinden silindir geçirdim.

6-Toprağın dağılmasını veya oyulmasını engelleyecek şekilde püskürterek bolca suladim.

Bu şekilde yapılan uygulşama bir tamirattır. Gerçek çim ekiminde ise arazinin buyuklugune göre ki buyukse motorlu çapa ile calismak gerekir:

Yabani otlarin yok edilmesi için ekolojik ilac kullanilir (digerleride var ama ekolojok en iyisi) ilaci 15 bes gun sonra tekrar kullanarak bitkilerin tamamen kuruduğunu gördüğümüzde motorlu çapa ile toprağı belleriz toprağın bellenmesinin peşinden tırmıkla mutlaka ölu kökleri alırız ve toprağı eşit bir sekilde tırmıkla yayarız arazimizin tüm köşelerine çimlerimizi yavaşça bırakırız biraz fazla çim koymak faydalıdır köşelere. Köşeleri çimledikten sonra köşeyle arazimizin iç kısmına doğru olan alanda 50 cm lik alanı da özellikle elimizle yavasça geçeriz yani çimleriz ve geri kalan araziyi geri yürümek kaydiyla avucumuza alacağımız çimleri metrekareye 25 ya da 30 gr gelecek ve avucumuzu tam önümüze gelecek bir şekilde serperiz. Arazimizin tamami çimlediğimizden eminsek artık çapraz cimlemeye gecebiliriz yani savurma sistemini arazimizi çapraz alarak tekrardan cimlemeye devam ederiz çapraz çimlemenin peşinden tırmığın ucu ile 0 yada 0,5 mm toprak derinliğine inecek sekilde tohumlari topraklan kaynastiririz daha sonra silindirle her tarafında dolanırız ve sonra sulamaya geceriz.

Önemli not:

1-) Sulama iki gunde bir yapılmalıdır
2-) Sıcaklık 15ºC derece ile 20ºC derece arasında olmalıdır
3-) İlk çimin biçilmesiyle silindir tekrar geçilmelidir gerçi en doğrusu her çim biçildiğinde yapılmasıdır ki bu çimin kökünü kırarak yeni cimlerin çıkmasını ve çimin kardeşlenmesini sağlayacaktır
4-)Mutlaka vitamin veya çim gübresi atılmalıdır ve unutulmamalıdır ki eğer çim biçme makinenizi bir çok bahçede kullaniyorsaniz dezenfekte etmenizde yarar vardir. Ben çamaşır suyu kullaniyorum bıçakta ama ozel ilaçlarda var nedeni ise hastalik buluşmaması içindir.

Konu Şahper tarafından (20-05-2008 Saat 11:20 ) değiştirilmiştir..
ibrahim simsek isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla